Завод за заштиту споменика културе Крагујевац један је од организатора манифесације „Европска Ноћ истраживача“ 2019. године, која ће се одржати 27. септембра 2019. године. У даљем тексту се можете детаљно информисати. 

Ноћ истраживача (Researchers’ Night), манифестације која се одржава под покровитељством Европске Kомисије, у преко 300 градова широм Европе(http://ec.europa.eu/research/researchersnight/index_en.htm), а која је отворена и бесплатна за све учеснике. Последњих десет година се, у сарадњи са домаћим и страним истраживачима и научницима, ова манифестација одржава и у многим градовима Србије, а и овогодишња Европска Ноћ истраживача ће се традиционално одржати последњег петка у септембру, односно 27. септембра. 2019. године.  Све информације и преглед прошлогодишњих манифестација можете погледати на сајту www.nocistrazivaca.rs.

Пројекат Европска Ноћ истраживача у Србији 2019. године, финансиран је у оквиру Европског пројекта Хоризонт 2020, а координатори су Завод за заштиту споменика културе Kрагујевац, Институт за биолошка истраживања  ”Синиша Станковић” из Београда, Центар за промоцију науке из Београда и Природно математички факултет Универзитета у Нишу. 

Главна идеја Ноћи истраживача је демистификација науке и приближавање научних концепата и начина размишљања ширем делу популације, као и упознавање са истраживачима и њиховим радом. Манифестација је првенствено намењена ученицима основних и средњих школа, иако није ограничена само на те узрасне категорије. Тема овогодишње Ноћи  истраживача у Србији  су  “Kултурно и природно наслеђа – будућност”, а замисао нам је да посетиоцима приближимо  научна сазнања о културним вредностима,, биљном и животињском свету, технологијама, новим идејама. Поред тога, како је 2019. година спорта, посветили бисмо пажњу и спортским темама.

Наведеним поводом, обраћамо Вам се са позивом да се укључите у развој идеја, као и у реализацију планираног програма, као самостални учесник, или као волонтер на већ предвиђеним поставкама.

Од учесника се очекује учешће са самосталним идејама, које би биле  усклађене са темом, док су средства за израду поставки и презентација обезбеђена пројектом који је  финансиран од стране Европске Kомисије. Сви програми су бесплатни за посетиоце и биће адекватно најављен и промовисан у медијима. На самој манифестацији нема никаквих ограничења што се тиче постављања реклама везаних за компаније и организације која би се на неки начин укључиле у покровитељство и/или спонзорисање манифестације или одређене поставке. Логои би се нашли на билтенима, флајерима и на сајту манифестације, под називом “Пријатељи”. Примере покровитеља и сарадника можете видети на сајту пројекта. 

Уколико сте заинтересовани за учешће на пројету, попуните одговарајући формулар приложен у прилогу

 1. као самостални учесник
 2. као волонтер на већ предвиђеним поставкама.

и проследите га на електронску пошту noc.istrazivaca@kulturnonasledje.com

НАПОМЕНА: Рок за достављање формулара је 15. август 2019. године за самосталне учеснике, односно 1. септембар 2019. године за волонтере.За све додатне информације можете контактирати тим Завода за заштиту споменика културе Kрагујевац на број телефона 034/335-410 или на наведену е-мејл адресу.

Искрено се надамо да ћете се препознати вредности ове манифестације и укључити се.

 

 

Одобрени пројекти Центра за промоцију науке Београд: Научни клуб Крагујевац „стартује“ нову школску годину са 12 нових пројеката у циљу промоције и популаризације науке код деце и одраслих

Центар за промоцију науке из Београда (ЦПН), 01. априла 2019. године, објавио је „Јавни позив за подношење пријава за финансијску подршку пројектима промоције и популаризације науке у 2019. години“. На Јавни позив су се могла пријавити сва научна, научностручна друштва, школе, центри за стручно усавршавање, удружења и друге организације, али и појединци преко научних клубова, да поднесу своје пријаве за избор пројеката промоције и популаризације науке и технике, којима ЦПН пружа финансијску подршку у текућој години.

Циљ Јавног позива је подизање нивоа научне писмености и ширења научне културе спроводећи поступак децентрализације промоције и популаризације науке на територји Републике Србије.

Научни клуб Крагујевац, Центра за образовање Крагујевац, се јавио на Јавни позив са преко 40 пројеката, од којих је одобрено 12 за финансирање, за школску 2019/2020. годину. Аутори ових пројеката су запослени у ПУ, основним и средњим школама, као и запослени на универзитетима, како из Крагујевца, тако и других градова широм Србије. 7 од 12 пројеката ће се реализовати у више научних клубова (НК Крагујевац, НК Ужице, НК Лесковац, НК Књажевац, НК Кикинда).

У наставку су називи пројеката који ће се реализовати у школској 2019/2020. години, односно до краја календарске 2020. године:

 1. ИЛУСТРУЈ САМ СВОЈ РЕЧНИК НАУКЕ (НК Крагујевац и НК Ужице)
 2. ФИЗИКА + МАТЕМАТИКА + ШТАП + КАНАП = НОВА ГОДИНА (НК Ужице и НК Крагујевац)
 3. ПРИРОДА РАДИ ЗА НАС, А МИ ЗА ЊУ? (НК Крагујевац)
 4. ДА ЛИ БИЉКЕ И ЖИВОТИЊЕ ЗНАЈУ ФИЗИКУ? (НК Крагујевац и НК Ужице)
 5. ЗИМСКА ШКОЛА ФИЗИКЕ 2 – БУДИ И ТИ НАУЧНИК! (НК Крагујевац)
 6. РАДНО + АКТИВНО = РАДИОАКТИВНО (НК Крагујевац)
 7. ЧАША ЧИСТЕ ВОДЕ (НК Крагујевац и НК Књажевац)
 8. ЈА – ЧУДЕСНО МАЛО БИЋЕ (НК Крагујевац и НК Ужице)
 9. МУЗИЧКИ (НК Кикинда и НК Крагујевац)
 10. МАГИЧНЕ КУТИЈЕ (НК Лесковац и НК Крагујевац)
 11. МАЛА-ВЕЛИКА ХЕМИЈА (НК Крагујевац)
 12. ЗАВИРИМО У ВОДЕНИ СВЕТ ЈЕЗЕРА (НК Кикинда и НК Крагујевац)

Честитамо свим ауторима пројеката одобрених за финансирање и желимо пуно успеха у реализацији истих!

ВИДИМО СЕ У НАУЧНОМ КЛУБУ!

Више информација о реализацији пројекта можете потражити путем мејла: naucniklub.kg@gmail.com .

 


Мај месец математике

М3/2019 у Крагујевцу

Центар за промоцију науке, заједно са Математичким институтом Српске академије наука и уметности, традиционално je, осму годину за редом, у мају 2019. године организовао националну научнопопуларну манифестацију „Мај месец математике“.

Ове године, у обележавање манифестације, укључили су се и Научни клубови широм Србије, са идејом да кроз програм, који ће направити у својим градовима, прву половину маја „обоје математичким бојама“. Оквирна тема овогодишње манифестације је ,,Математика око света“.

У Крагујевцу, активности у оквиру манифестације, реализоване су у периоду од 09. маја до 31. маја. 2019. године. Активности су реализоване на више локација у Крагујевцу: у вртићима ПУ ,,Нада Наумовић“ и ПУ ,,Ђурђевдан“, у Парку науке у дворишту Прве крагујевачке гимназије, у просторијама БИЦ-а (Бизнис иновационог центра), на Институту за Математику ПМФ-а, у Првој техничкој школи, као и у  ОШ ,,21 октобар“ у Крагујевцу.

Реализовано је укупно 34 активности, које су подразумевале интерактивне и вршњачке радионице са децом и ученицима, радионице, предавања и трибину за запослене у предшколским установама и основним и средњим школама, математички квиз за ученике основних и средњих школа и две изложбе слика, на тему „Математика и природа“ и „Бројеви“.

Кроз 32 активности је укупно прошло 735 деце и ученика из предшколских установа и основних и средњих школа, 147 колега, васпитача у ПУ, учитеља, наставника и професора, а у реализацији је учествовало 69 реализатора (ученици основних и средњих школа, васпитачи у ПУ, наставници математике из основних и средњих школа у Крагујевцу).

Две изложбе, кроз 15 дана, посетило је више од 900 посетилаца – ученици основних и средњих школа, наставници и родитељи.

 


Даровито дете у вртићу – препознавање и подстицање даровитости деце предшколског узраста

Акредитовани семинар под називом „Даровито дете у вртићу – препознавање и подстицање даровитости деце предшколског узраста“, под каталошким бројем 700, реализован је 29. јуна, у Економској школи, у Крагујевцу. Акредитацију наведеног програма, институционално је подржао Регионални центар за професионални развој Шабац. Семинар је намењен васпитачима у ПУ, медицинским сестрама – васпитачима, стручним сарадницима у ПУ, сарадницима (педагошким и андрагошким асистентима и помоћним наставницима).  

Општи циљ семинара је „проширивање знања васпитача о феномену даровитости, препознавању потенцијално даровите деце, сензибилизација васпитача на потребе и могућности даровите деце, стицање знања о основним начелима и могућностима рада са даровитом децом у вртићу“.

Ауторке и реализаторке семинара су мр Данијела Обрадовић и др Мира Јовановић.

Наведени програм стручног усавршавања похађало је 30 запослених из 2 крагујевачке предшколске установе.

Више о семинару се може прочитати у Каталогу акредитованих програма стручног усавршавања Центра за образовање Крагујевац на сајту ЗУОВ 

________________________________________________________________________________

 

 Како покренути позитивне промене код ученика

Акредитовани семинар под називом „Како покренути позитивне промене код ученика“, под каталошким бројем 468, реализован је 25. јуна, у ОШ „21. октобар“, у Крагујевцу. Акредитацију наведеног програма, институционално је подржао Центар за образовање Крагујевац. Семинар је намењен наставницима разредне наставе, предметне наставе у ОШ, наставницима у школи за образовање ученика са сметњама у развоју, наставницима изборних и факултативних предмета, васпитачима у ПУ, стручним сарадницима школа и ПУ, сарадницима (педагошким и андрагошким асистентима и помоћним наставницима) и директорима/помоћницима директора.

Општи циљ семинара је „унапређивање ефикасности наставе повећањем компетенција наставника за покретање позитивних промена код ученика уз уважавање индивидуалности“.

Семинар су реализовале Вијолета Мартаћ и Тања Варјачић.

Наведени програм стручног усавршавања реализован је за колектив ОШ „21. октобар“, у Крагујевцу.

Више о семинару се може прочитати у Каталогу акредитованих програма стручног усавршавања Центра за образовање Крагујевац и на сајту ЗУОВ 

 

________________________________________________________________________________

ПОЗИВ 2019.

Отворен је јавни позив ЦПН-а за пријаву пројеката промоције и популаризације науке. Конкурс траје до 23.4.2019. године . Позивамо вас да се пријавите . 

За сва питања можете контактирати Научни клуб Центра за образовање Крагујевац, путем мејлa naucniklub.kg@gmail.com  и csukg.saradnici@gmail.com или путем телефона +381 6129 84 388 и +381 60 55 988 01.

 


ЛИКОВНИ КОНКУРС ЗА ОСНОВЦЕ

„Центар за образовање“ Крагујевац и Удружење „Где су књиге нема бриге“ расписују ликовни конкурс у циљу осликавања најновије књиге песама писца за децу Александра Јањушевића. Планирано је да пета по реду збирка песама угледа светлост дана почетком јесени.

Конкурс је намењен деци и ученицима од 1 – 4 разреда основне школе са територије Републике Србије. Идеја конкурса је да ученици користећи своју машту, креативност и инспирацију, дају ликовна решења на задате теме, које су уједно и теме неких од песама у овој збирци.

Предложене теме су:

 • Другарство
 • Мачка и миш
 • Воће за мазање
 • Петао – глумац
 • Пас који је прогутао телефон
 • Сладолед
 • Грмљавина
 • Свети Сава
 • Бадњак
 • Мајмунисање
 • Смехотресијада
 • Бака и дека са поклонима
 • Птице
 • Грожђобер
 • Сунце и мрак
 • Врба
 • Школарци
 • Уморна деца
 • Меда и крушка
 • Деца су благо
 • Умазанко
 • Несташко
 • Вашке
 • Носорог и крокодил
 • Баба Марта
 • Зима
 • Пролеће

Радови морају бити урађени на листу блока број 3 или 4, а што се тиче технике рада не постоје ограничења.

На полеђини рада, читко написани морају бити следећи подаци:

 • Име и презиме ученика
 • Назив школе, одељење и име учитеља
 • Име и број телефона родитеља ученика

Слањем радова родитељ или други законски заступник детета или ученика даје сагласност да се радови искористе у сврху осликавања и промовисања књиге, и одриче се било какве накнаде за наведену употребу.

Конкурс је отворен до 30. априла 2019. године, након чега ће жири одабрати радове који ће бити заступљени у књизи, а чији ће аутори добити пригодну награду. Радови се не враћају.

Радове донети лично или послати поштом на адресу Центра за образовање, улица Града Сирена 15/2 34000 Крагујевац, са назнаком „ за осликавање књиге“.

За сва питања и информације можете нам се обратити путем телефона 064/613-69-66


ЗИМСКИ ДАНИ ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА

Током зимског распуста, у периоду од 4. до 13. фебруара 2019. године, Центар за стручно усавршавање Центра за образовање Крагујевац, организовао је, десету по реду, манифестацију „Зимски дани просветних радника“.

Током наведеног периода, организовано је једно саветовање (отварање), седам семинара и три радионице. Укупан број учесника манифестације на свим активностима је 515. Број остварених сати на семинарима је 1984, док је на неакредитованим активностима (саветовање и радионице) остварено 1408 сати.

ОПШИРНИЈЕ

 


ЈАВНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА ПРИМЕРА УСПЕШНИХ ВАНАСТАВНИХ АКТИВНОСТИ 

Школска управа Крагујвац и Центар за образовање Крагујевац, расписали су конкурс за под називом „Стварамо заједно“, за избор најбољих примера ваннаставних активности. Конкурс је трајао месец дана, од 15. новембра до 15. децембра 2018. године.

 

ОПШИРНИЈЕ

 


ТРАНЗИЦИОНИ МОДЕЛИ ПОДРШКЕ ЗА ДЕЦУ И ЊИХОВЕ ПОРОДИЦЕ

Акредитовани семинар под називом „Транзициони модели подршке за децу и њихове породице у пракси предшколске установе“, под каталошким бројем 217, реализован је 15. децембра, у Економској школи, за запослене у предшколским установама из Крагујевца и региона. Акредитацију семинара, институционално, је подржао Центар за образовање Крагујевац.

ОПШИРНИЈЕ

 


СЕМИНАР ЗА НАСТАВНИКЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА ОСНОВНИХ И СРЕДЊИХ ШКОЛА

Акредитовани семинар под називом „Савремене методе у настави српског језика и књижевности“, под каталошким бројем 849, реализован је 15. децембра, у Економској школи, за наставнике српског језика и књижевности из основних и средњих школа. Акредитацију семинара, институционално, је подржао Центар за образовање Крагујевац.

Општи циљ семинара је „оснаживање наставничких компетенција за учење и поучавање, предмет и методику наставе кроз јачање капацитета у области интерактивних метода у настави“.

Семинар су реализовали доктор филолошких наука Владимир Б. Перић, професор српског језика и књижевности Владимир Средојевић и професор српског језика и књижевности Раде Паповић.

Више о семинару се може прочитати у каталогу акредитованих програма стручног усавршавања Центра за образовање Крагујевац и на сајту ЗУОВ.


НАСТАВНИК – ПРОФЕСИОНАЛНИ, КОМПЕТЕНТНИ И АУТОНОМНИ ПРАКТИЧАР

Акредитовани семинар под називом „Наставник као професионални, компетентни и аутономни практичар“, под каталошким бројем 637, реализован је 15. децембра, у Економској школи, за запослене у предшколским установама, основним и средњим школама из Крагујевца и региона. Акредитацију семинара, институционално, је подржао Центар за образовање Крагујевац.

Општи циљ семинара је „подршка развоју наставничких компетенција разумевања система образовања и његовог развоја као неопходних за наставника у XXI веку“.

Ауторки и реализатори семинара су дипломирани психолог Иван Недељковић, дипломирани психолог Мирјана Милчић и дипломирани педагог Маја Марковић.

Више о семинару се може прочитати у каталогу акредитованих програма стручног усавршавања Центра за образовање Крагујевац и на сајту ЗУОВ.


ЕРАЗМУС + ПРАКСА ПРЕДШКОЛСКЕ УСТАНОВЕ „ВРАБАЦ“

У среду, 12. децембра, у ПУ „Врабац“, представљен је Еразмус + пројекат „Мој пут до знања“, који су реализовали запослени у напоменутој предшколској установи, током 2018. године. У питању је пројекат мобилности КА1, за школе и опште образовање, који је био расписан крајем 2017. године.

Током презентовања, представљена су искуства учесника пројекта, стечена на посматрању посла у Норвешкој и на обуци у Италији. Директорка и запослени из ПУ „Врабац“, су, учесницима, представили „пут“ којим се може доћи до једног оваквог пројекта, а тиме и до нових сазнања и компетенција, које обезбеђују унапређивање квалитета рада запослених, а тиме и саме установе.

Учесници су били запослени у предшколским установама, како приватним, тако и државним, а били су ту и представници основних школа из Крагујевца.

Важност интернационализације и изградње међународне препознатљивости, дељење искустава и праксе, је више пута наглашена од стране Бојане Микарић (директорке ПУ „Врабац“), која је, учеснике презентације, охрабрила да процене сопствене потребе и, у складу са тим, креирају план и напишу пројкета којим би конкурисали на овогодишњем Позиву за подношење Еразмус + пројеката.


ЕФИКАСАН РАД ШКОЛСКИХ ТИМОВА

Акредитовани семинар под називом „Ефикасан рад школских тимова усмерен на унапређивање квалитета образовно-васпитне установе“, под каталошким бројем 629, реализован је 12. децембра, у ОШ „Вук Караџић“, Стојник, у Аранђеловцу, за колектив школе. Акредитацију семинара, институционално, је подржао Центар за образовање Крагујевац.

Општи циљ семинара је „повећање ефикасности рада школских тимова на унапређивању квалитета образовно-васпитног рада установе јачањем компетенција за комуникацију и сарадњу чланова школских тимова“.

Аутор семинара је Зорица Сорак, а реализатори су Владимир Средојевић и Милован Павловић.

Више о семинару се може прочитати у каталогу акредитованих програма стручног усавршавања Центра за образовање Крагујевац и на сајту ЗУОВ.

 

Pages ( 1 of 7 ): 1 23 ... 7Next »