Европска ноћ истраживача

HomeМрежа

Европска ноћ истраживача

Ове године, под слоганом „ОЗЕЛЕНИ НАУКОМ“, говоримо о климатским променама, енергетској ефикасности, храни, заштити животне средине и креативној индустрији.

И ове године, последњег петка у септембру месецу, оржава се манифестација Европска ноћ истраживача.
Циљ манифестације је промоција истраживачке струке међу младима, ученицима и студентима, идентификација и допринос подизању јавног угледа истраживачких и иновацијских пројектата и развијање љубави и интересовања за науку.

Ове године, под слоганом „ОЗЕЛЕНИ НАУКОМ“, говоримо о климатским променама, енергетској ефикасности, храни, заштити животне средине и креативној индустрији.

У петак, 24. септембра 2021. године, у организацији Научног клуба Центра за образовање Крагујевац и Центра за промоцију науке, уз подршку Прве крагујевачке гимназије, и у сарадњи са нашим драгим партнерима, учесницима манифестације, обележићемо Ноћ истраживача у Крагујевцу, Топоници и Краљеву.

Програм манифестације

08:30 – 13:00 часова ОШ „Свети Сава“ Топоница, двориште школе Озелени науком

Реализатори: Сања Палибрк, професор ликовне културе; Биљана Тодоровић, професор српског језика и књижевности; Весна Давинић, професор биологије и Драгана Пантовић, професор биологије

Озелени науком – у дворишту ОШ „Свети Сава“ у Топоници, учесници ће имати прилику да кроз сет интерактивних радионица израђују сувенире „Ћелије“ од рециклажног материјала, скулптуру школе као „ћелије“ образовања и породице као „ћелије“ друштва, уз поетску подршку (књиге и видео материјали) идејног садржаја.

12:30 – 16:00 часова ОШ „Четврти краљевачки батаљон“, Краљево


Реализатори: Сандра Радетић, професор биологије и Милица Ђорић, професор биологије

Енергетска ефикасност – трибина на тему активности ученика претходне школске године поводом обележавања Дана енергетске ефикасности, које су забележене видео записом, предавање ученика на тему енергетске ефикасности, квиз. Гости из локалне самоуправе, саговорници релевантни за тему.


Енергетска ефикасност кроз игру – играње едукативне игре (по принципу монопола), на тему енергетске ефикасности.


Додај свету мало боје – ваздух не мора да буде сив – ликовна радионица за ученике млађих разреда.

17:00 – 22:00 часова Ђачки трг, плато испред Прве крагујевачке гимназије, Крагујевац

Институт за Хемију, ПМФ Крагујевац
„Природа је од честица,
природа је са сто лица,
хемија се бави њима,
понајвише огледима“
У складу са темом овогодишње Ноћи истраживача, Институт за хемију је припремио баш оно о чему се ради у претходном стиху.
Огледима ћемо приближити хемију, и показати како „правилно руковање хемијом“ користи природи, а до чега може довести неправилно.
Извешћемо неке од популарних хемијских огледа на два начина, помоћу чистих хемијских супстанци, а научићемо вас и да исте експерименте изведете помоћу намирница из домаћинства. Наравно, подсетићемо се и позадине тих експеримената која је, гле чуда, хемијска.
Дођите да пошаљемо свету поруку колико је хемија значајна и шта можемо урадити да бисмо озеленили и науку, а „богами“ и природу која губи своју природну боју.

Реализатори: Институт за хемију ПМФ Крагујевац – Слађана Ђорђевић, Филип Сташевић, Маја Ђукић, Кристина Михајловић, Емилија Миловић, Милена Петровић, Никола Срећковић


Мали и зелени – активност је посвећена повећању свести младих о значају теме заштите животне средине кроз коришћење различитих садржаја за стварање предуслова за њихово активно укључивање у очување природе. Теме и експерименти које ће учесници имати прилике да виде су: *утицај аеросола на климатске промене; *модел стаклене баште; *топљење континенталног леда и санти услед глобалног загревања и *боја и температура леда и снега услед глобалног загревања. Природа нам омогућава и да се упознамо са основама физике помоћу лопте, штапа и канапа. Учесници ће уз помоћ едукатора открити тајне спорта и гимнастике гледајући кроз наочаре науке.

Реализатори: Милена Живковић, истраживач приправник на институту за физику Крагујевац, Саша алемпијевић, мастер биолог и еколог, Алекса Ђурђевић, студент физике.


Zero waste TK bataljon – ученици 7. и 8.разреда представиће своје радове на тему селекције отпада у својој школи. Представиће креиране музичке канте за селекцију отпада повезане са микро-битом који активира музику при правилном одлагању отпада. Видео игрицом, на интересантан и деци занимљив начин, представиће се значај селекције отпада у смањивању емисије угљен диоксида. Ученици су осмислили школску мини компостару од природног материјала повезану са микробитом који контролише температуру компоста. Приредићемо и низ других занимљивих активности (еко-френдли модели, бојанке, цегери…) које ће имати за циљ промоцију значаја правилног третмана отпада зарад здраве и чисте животне средине.
Поред ових активности, реализоваће се и ликовна колонија на којој ће деца поменутог узраста кроз ликовне радове изразити свој уметнички утисак на тему заштите планете од прекомерног отпада.

Реализатори: Сузана Милошевић Добричић, професор биологије.


Са науком на четири стране света – представљање резултата теренских истраживања језера Груже, Рудника, Ртња и Бељанице од стране ученика ОШ “Мома Станојловић” Kрагујевац. План нам је да представимо видео пројекцију активности са поменутих терена која ће дочарати лепоту посећених предела и задовољство деце, истраживача, планинара, природњака. Посетиоци ће имати прилику да се упознају са биодиверзитетом водених, ливадских и шумских екосистема. Под микроскопима и бинокуларима моћи ће да погледају разноврсне ларве инсеката, рачиће, пужеве, пијавице, да упореде разноврсност чистих вода у односу на загађене. Ученици ће представити и макету смене вегетацијских појасева на планинама као и макету пастрмског рибњака кога смо имали прилику да посетимо. Низ других занимљивих, едукативних и креативних садржаја пратиће представљање пројектних активности у циљу подизања свести деце и грађана о значају очувања биодиверзитета за опстанак планете.

Реализатори: Дејан Добричић, професор биологије, Љиљана Матић, професор биологије.


Биодиверзитет Бељанице – Невероватна лепота и нетакнута природа Парка природе Бељанице делимично је откривена од стране наших ђака и биће представљена у Ноћи истраживача. Скривени необични свет ларви горњег тока Ресаве посетиоци ће моћи да посматрају под бинокуларима и тако упознају невероватну разноврсност живог света који се крије испод камења предивне чисте реке. Поља сремуша, тамне букове шуме једине прашуме у Србији, Винатоваче, хук водопада Велики Бук, невероватни пећински украси Ресавске пећине, биће представљени филмом који ће дочарати лепоте источне Стрбије. Наше посетиоце очекује и низ других занимлљивих активности, забаве, откривалица, али то чувамо као изненађење Ноћи истраживача.

Реализатори: Ана Марковић, професор физике; Дејан Добричић, професор биологије и примењених наука.


Еко – бус – башта – макета аутобуске станице. Стране стајалишта су прекривене еко-тепихом који је влажан и има улогу земље. У тапих су засађене биљке које чувају влажност, а уколико тепих изгуби влажност, микробит сигнализира да треба укључити наводњавање, по систему кап по кап. Тепих је ишаран геометријским објектима, правилним шестоугловима.

Реализатори: мр Марија Рафајловић Стојковић, ученици 7 разреда основног образовања и васпитања са посебним способностима за математику


Додела награда победицима трећег по реду Литерарног конкурса за кратку причу у оквиру Ноћи истраживача, на тему „ОЗЕЛЕНИ НАУКОМ“.

Конкурс је намењен ученицима основних и средњих школа, а ученици ће бити награђени у три категорије:
– ученици млађих разреда основних школа (1-4 разред);
– ученици старијих разреда основних школа (5-8 разред);
– ученици средњих школа.

Резултати конкурс биће објављени у четвртак, 23. септембра, 2021. године, на званичној интернет страници Центра за образовање Крагујевац.