Гостовање у емисији „Мозаик“ РТК – в.д. директора Ненад Миливојевић

HomeЦентар за рад са талентованом децом

Гостовање у емисији „Мозаик“ РТК – в.д. директора Ненад Миливојевић

Центар за образовање Крагујевац

Гостовање у емисији „Мозаик“ Радио-телевизије Крагујевац у којој је в.д. директора Ненад Миливојевић одговарао на питања новинарке везано за активности у Центру за образовање у протеклом периоду као и најаве будућих активности.

  • У саставу Центра за образовање се налази крагујевачко Дечије одмаралиште на Копаонику… Да ли постоје неке новине у односу на претходне године?

У разговору са родитељима, који су чланови савета родитеља у основним школама, стекли смо утисак да немају довољно информација у вези са крагујевачким Дечијим одмаралиштем на Копаонику. Са тим у вези, реализовали смо презентације за родитеље у више крагујевачких школа, после којих смо добили бројне позитивне реакције и повратне информације, на основу којих смо закључили да је велика већина родитеља одушевљена идејом да њихова деца, као, уосталом, и они када су били тог узраста, буду гости Одмаралишта, у оквиру наставе, који је поприличном броју крагујевчана остао у прелепом сећању. Упознали смо их са тим шта је све реновирано у скорије време а то су нови душеци, телевизори, реновиран бифе, кухиња, столице у трпезарији, учионице између павиљона, а пре неколико дана су завршени радови у прилазима блоку 1 и 2, као и тераса поред Одмаралишта.

Цене су поприлично смањене, за боравак преко 30 дана у терминима од 01.10. до 15.04. у блоку 1 са 2.400 на 1.900 динара дневно за одрасле а у блоку 2 са 2.800 на 2.200 динара. Цене пансионских услуга за одрасле у терминима од 16.04. до 30.09. у блоку 1 са 4.200 на 3.200 а у блоку 2 са 4.550 на 3.550 динара, у терминима од 01.10. до 15.04. у блоку 1 са 5.050 на 3.950 а у блоку 2 са 5.550 на 4.400 динара. Цене ванпансионских услуга за одрасле у терминима од 16.04. до 30.09. у блоку 1 са 2.200 на 1.700 а у блоку 2 са 2.500 на 2.000 динара, у терминима од 01.10. до 15.04. у блоку 1 са 3.100 на 2.100 а у блоку 2 са 3.550 на 2.550 динара. Ценовник за летњи камп за одрасле у блоку 1 са 4.200 на 3.200 а у блоку 2 са 4.550 на 3.550 динара.

  • Какви су вам планови за организациону јединицу Центар за рад са талентованом децом ове године?

Центар за образовање Крагујевац, ОЈ Центар за рад са талентованом децом припада организацији Регионалних Центара за таленте Републике Србије и налази се у Календару Министарства просвете.

ОЈ Центар за рад са талентованом децом је свим школама послао позив за пријаву ученика за полазнике Центра. Након пријављивања, формиране су групе по научним предметима. Ове радне године имамо 7 научних области за основну школу, за ученике 7. и 8. разреда и 9 научних области за средње школе од 1. до 4. разреда. Укупан број пријављених ученика је 180.

Уводни час је ораганизован 30. 09. 2023. године, у амфитеатру Економског факултета у Крагујевцу са почетком у 11 часова. Присуствовали су ученици и њихови родитељи, ментори и члан радног тела Зорица Бугарчић, директор Центра и стручни сарадници.

На Уводном часу ученици су упознати са планом рада и организацијом такмичења.

Нагласио бих да се ово такмичење разликује од других школских такмичења, јер поред теста знања, ученици имају прилику да истражују, пишу и бране истраживачки рад. Теме научно-истраживачких радова ученици бирају у договору са менторима, у складу са школским програмом.

Настава је почела 07. октобра и одвија се сваке суботе у  просторијама Прве крагујевачке гимназије.

  • Које активности на почетку школске године има органиазациона јединица Центар за стручно усавршавање?

ОЈ ЦСУ у току школске године организује семинаре за запослене у образовним установама тако да је организација почела и ове школске 2023/24 године . У наредним данима ћемо започети процену потреба , на основу чијих резултат ћемо организовати семинаре од јануара 2024. године . Што се тиче запослених у школама и предшколским установама који припадају администрацији они могу да се региструју на ЛМС платформи Националне академије за јавну управу уз достављање доказа да су запослени у школама и предшколским установама на тим пословима и да похађају обуке  које су за њих намењене. Треба напоменути овом приликом да су те обуке бесплатне .

  • Учествовали сте на Сајму образовања у Крагујевцу ове године?

Тако је, после дужег низа година, Центар за образовање је узео учешће на овогодишњем Сајму образовања и стипендија у Крагујевцу. На позив директора Сајма, Александра Штајна, Центар је имао част да заједно са њим тај Сајам и отвори, дан пре, у Медија центру објекта Сајма. Наш штанд је био одлично посећен и ту смо, како представницима града, тако и директорима школа, представили своје активности, са акцентом на крагујевачко Дечије одмаралиште на Копаонику, што је веома одлично прихваћено.

  • У Врњачкој Бањи је ове недеље одржана конференција за директоре образовних установа, реците ми нешто више о организацији и реализацији конференције…

У Врњачкој Бањи је од 9-11 октобра , у организацији Мреже РЦ и ЦСУ Србије је одржана 7. по реду конференција за директоре и руководиоце образовних установа,  коју је отворила министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић. Конференција је трајала  три дана, а неке од обрађених  тема  су:  праћење и унапређивање рада запослених, обезбеђивање законитости рада установе, развој сарадње са родитељима, заштита од насиља у установама образовања и васпитања. Заинтересованост је била велика, присуствовало је 220 директора и руководиоца. Из Крагујевца  је Конференцији присуствовао 31 директор и неколико помоћника директора.

  • Које су новине, планови и актуелности у Научном клубу?

Снимљен је и објављен први поткаст са темом „Са науком на ТИ“. Подкаст је објављен на јутјуб страници Центар за образовање, а гошћа првог поткаста је била Милена Живковић, докторант и научни сарадник на Инстититу за физику ПМФ Крагујевац. Тема је професионални пут и развој научног радника у Србији, и подкаст је одличан и за професионалну оријентацију у основним и средњим школама. Препоручујемо професорима да га уврсте у своје активности на ЧОС-у (часу одељенских старешина), као и у другим школским и ваншколсим активностима.

Након успешно реализоване Недеље истраживача, Научни клуб ће и ове години бити на Међународном сајму књига у Београду, на штанду ЦПН-а. Ове године ћемо се представити у четвртак, 26.10. Активност ће укључити и представљање (гостовање) роботичара из Прве крагујевачке гимназије, који су наши драги сарадници. Позивамо све учеснике сајма да у четвртак, 26.10, на штанду Центра за промоцију науке посете Научни клуб Центра за образовање Крагујевац. Биће веома занимљиво.

  • И ове године, Центар је расписао фото конкурс за ученике са територије града Крагујевца и Шумадије. Можете ли нам рећи нешто више о њему? Коме је намењен, које су теме?

Центар за образовање Крагујевац је и ове године, како налаже традиција, расписао фото конкурс под називом „Дечија недеља кроз око детета“, за ученике старијих разреда основне шкое (од 5. до 8. разреда) али, за разлику од претходних, ове године и за ученике средњих школа. На конкурс се могу јавити ученици крагујевачких школа, али и школа са територије Шумадије.

Овај фото конкурс расписујемо сваке године у првој недељи октобра, у оквиру манифестације „Дечија недеља“. Теме фото конкурса увек прате и тему Дечије недеље.

Слоган овогодишње манифестације „Дечија недеља“ је Велико срце деце Србије, а ученици имају прилику да фотографијом прикажу тренутке који промовишу разумевање, љубав, пријатељство, солидарност и све оно што их чини срећним и испуњеним, што их радује и доноси осмех на лице. Ученици могу фотографијом приказати сопствено виђење Дечије недеље и онога што она представља, али и свега онога што се промовише кроз активности овогодишње манифестације.

Рок за достављање фотографија је 20. октобар, након чега ће трочлани жири издвојити неколико најбољих фотографија, чији аутори ће бити награђени. Центар ће, уз доделу награда, организовати и изложбу најбољих фотографија овогодишњег фото конкурса.

За више информација о фото конкурсу, заинтересовани могу посетити сајт Центра за образовање Крагујевац, као и наше друштвене мреже или нас контактирати путем мејла или телефна.