КРАГУЈЕВАЦ СЕ ВРАЋА НА МЛЕЧНИ ПУТ

HomeНаучни клуб

КРАГУЈЕВАЦ СЕ ВРАЋА НА МЛЕЧНИ ПУТ

У суботу, 5. марта, одржано је научно - популарно предавање под називом „Крагујевац се враћа на Млечни пут“.

У суботу, 5. марта, одржано је научно – популарно предавање под називом „Крагујевац се враћа на Млечни пут“, у суорганизацији Научног клуба Крагујевац.

„О проблему светлосног загађења почело је да се интензивно прича тек последњих двадесетак година. Међутим, у нашој земљи, као и у региону, ова проблематика је у већини случајева занемарена или потпуно непозната. У складу са тим, информације које грађани Србије могу да добију о светлосном загађењу су углавном путем интернет извора који су на страном језику и често не пружају комплетне информације.

Невладина организације „Carpe Noctem“ основана је са циљем да „популаризује“, односно приближи нашим грађанима ову проблематику и активно допринесе решавању исте…“ (преузето: Приручник о светлосном загађењу: дефиниција, узроци и последице, NVO „Carpe Noctem“).

Ово предавање је једно у низу, које се реализује у оквиру пројекта „Еколошка супернова – популаризација проблематике светлосног загађења“. Пројекат је финансиран од стране Центра за промоцију науке Београд и Департмана за географију, туризам и хотелијерство, на Природно-математичком факултету у Новом Саду.

Предавање је одржала Марина Павловић, истраживач приправник на Математичком институту Српске академије наука и уметности у Београду.

Више информација о самом пројекту је доступно на адреси: www.carpenoctem.rs/ekoloska-supernova/