РЕАЛИЗОВАНА ПРВА АКРЕДИТОВАНА ОНЛАЈН ТРИБИНА У ОКВИРУ ЕРАЗМУС + ПРОЈЕКТА ЦЕНТРА

HomeМрежа

РЕАЛИЗОВАНА ПРВА АКРЕДИТОВАНА ОНЛАЈН ТРИБИНА У ОКВИРУ ЕРАЗМУС + ПРОЈЕКТА ЦЕНТРА

У оквиру Еразмус + пројекта мобилности под називом „Успешна професионална заједница учења као носилац промене у предшколској установи и школи“, у Центру за образовање Крагујевац, реализована је акредитована онлајн трибина која обрађује тему професионалних заједница учења. Учешће на трибини је узело око 80 запослених у васпитно-образовним и образовно-васпитним установама са територије Шумадије и Поморавља.

У оквиру Еразмус + пројекта мобилности под називом „Успешна професионална заједница учења као носилац промене у предшколској установи и школи“, који кофинансира Европска комисија посредством НА Фондације Темпус, Центра за образовање Крагујевац, акредитована је онлајн трибина под називом „Професионална заједница учења као механизам креирања мреже подршке међу запосленима у васпитно-образовним и образовно-васпитним установама“. Циљ трибине је унапређивање система професионалног развоја унутар установе, подизањем нивоа културе професионалне сарадње, комуникације и заједничког учења, кроз рефлексивну праксу и представљање модела Професионалне заједнице учења.

О овом моделу, запослени у ОЈ Центар за стручно усавршавање Центра за образовање Крагујевац, а који су чланови пројектног тима, прошли су кроз низ предавања, радионица и посматрања активности партнерских институција, а превасходно посматрање Професионалних заједница учења, и том приликом се упознали са начином функционисања ПЗУ унутар предшколских установа и школа. Стечена знања и вештине, стручни сарадници из Центра ће пренети и поделити са запосленима у васпитно-образовним и образовно-васпитним установама, кроз акредитовану трибину, радионице и друге активности стручног усавршавања.

Планирано је 5 реализација наведене онлајн трибине до краја текуће календарске године, а прва је реализована 3. октобра 2021. године, путем Microsoft Teams платформе, за запослене у Шумадијском и Поморавском округу. Трибини је присуствовало око 80 васпитача, наставника, стручних сарадника и директора предшколских установа и школа. Током трајања трибине, учесници су добили прилику да питања поставе и представници наше партнерске установе из Словеније, Сабини Крштинц, васпитачици и координаторки професионалне заједнице учења у вртићу „Кркине лучке“, при ОШ „Вавта Вас“ из Страже, која је, уједно, представљала и пример добре праксе рада ПЗУ из свог вртића. Информације које су учесници добили током трибине, оценили су као „врло корисне“, а готово 100% учесника сматра да ће им учешће на скупу помоћи да унапреде сопствени рад.

Наредне реализације ће се одржати у сарадњи са Мрежом РЦ и ЦСУ Србије, односно у сарадњи са још 12 Центара за професионални развој и Центара за стручно усавршавање запослених у образовању, у периоду новембар – децембар 2021. године. Тачни термини предстојећих реализација ће бити накнадно објављени.

Учешће на трибини је бесплатно за све учеснике.