Реализовани, шеснаести по реду, Зимски дани просветних радника

HomeЦентар за стручно усавршавање

Реализовани, шеснаести по реду, Зимски дани просветних радника

Традиционална манифестација у организацији Центра за образовање Крагујевац, ове године, трајала је од 15. до 19. јануара. У овом периоду, реализована су два акредитована стручна скупа, шест семинара и једно предавање, са преко 500 учесника.

Традиционална манифестација у организацији Центра за образовање Крагујевац, ове године, трајала је од 15. до 19. јануара. У овом периоду, реализована су два акредитована стручна скупа – трибине, шест акредитованих семинара, од којих два онлајн, као и једно предавање са дискусијом. Учешће у активностима овогодишње манифестације узело је преко 500 учесника, запослених у васпитно – образовним и образовно – васпитним установама.

Манифестација је, традиционално, почела свечаним отварањем у сали Скупштине града Крагујевца, 15. јануара 2024. године. Почетак манифестације, током свечаног отварања, обележио је хор основне музичке школе „Др Милоје Милојевић“ из Крагујевца, којим је дириговала Весна Јевтић, уз пратњу корепетитора, Бранка Митића.

Након музичког програма, учесницима и гостима обратили су се господин Предраг Стевовић, члан Привременог органа управљања града Крагујевца, господин Горан Јоксимовић, руководилац Школске управе Крагујевац и в.д. директора Центра за образовање Крагујевац, господин Ненад Миливојевић.

У наставку свечаног отварања, реализован је акредитовани стручни скуп – трибина, под називом „Садашњост и будућност васпитања и образовања – савремене тенденције“. Излагачи трибине били су др Бранислав Ранђеловић, директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања (ЗВКОВ), Катарина Алексић, руководилац Центра за образовне технологије, ЗВКОВ, др Живка Крњаја, редовни професор, Одељење за педагогију и андрагогију, Филозофски факултет, УНИ БГ и др Тања Шијаковић, саветник координатор Сектора за приправништво, менторство и руковођење, Завод за унапређивање образовања и васпитања (ЗУОВ). Модератор трибине била је Зорица Николић, саветник за професионални развој, Центар за образовање Крагујевац.

Ево и неких од коментара учесника трибине: „Хвала на отварању нових видика и сагледавању другачијих перспектива.“ / „Др Живка Крњаја је одржала сјајно предавање о животним вредностима и циљу образовања“ / „Што више оваквих размена искуства и дискусије“ / „Излагање др Бранислав Ранђеловић је јако занимљиво, јасно и конкретно, наводи вас на размишљање и преиспитивање“ / „Сва предавања су била одлична“ / „Тема Катарине Алексић Можемо ли са ВИ да будемо на ти је била одлична“ / „Највише су ми се допале теме Савремене тенденције у пракси др Крњаје и Менторство у функцији подстицања унутрашњег развоја школе др Шијаковић“ / „Сваки део је имао свој смисао и сврху, покрећу на размишљање и преиспитивање“ / „Похвала за идеју да хор музичке школе учествује у уводном делу трибине, као и за целокупну организацију скупа. Одличан избор предавача и пријатна атмосфера за рад“.

На нашем Јутјуб каналу можете погледати снимак трибине.

Током овогодишње манифестације, реализовано је и 6 акредитованих семинара, од којих су два онлајн, као и једно предавање са дискусијом, под називом „Препознавање и значај трауматских искустава у раду са ученицима“, које је реализовала Марија Петровић, мастер социјалне политике. Непосредни семинари реализовани су у ОШ „Живадинка Дивац“ и овом приликом се захваљујемо в.д. директора, Небојши Симићу и запосленима у овој школи на уступљеним ресурсима и гостопримству.

За сам крај Зимских дана просветних радника, реализована је акредитована трибина под називом „Улога заједнице професионалног учења у процесу транзиције деце/ученика“, 19. јануара 2024. године. Трибину су реализовале колегнице из ПУ „Нада Наумовић“ и ПУ „Ђурђевдан“, Ивана Јокић, стручни сарадник – психолог, Анита Ерић, стручни сарадник – педагог, Бранкица Стојковић, медицинска сестра – васпитач и Марија Милић, медицинска сестра – васпитач.

Нека од запажања учесника ове трибине су: „Потребно је стално усавршавање сопственог искуства“ / „Похвале за посвећеност и припремљеност предавача“ / „Хвала колегиницама на одличном предавању“ / „Све је било веома занимљиво“ / „Све теме су биле изузетно добро одрађене и пренесене“ / „Све је било врло практично, корисно и значајно“ / „Све је значајно и може унапредити моје компетенције“ / „Било би добро да се овакви процеси и активности и даље реализују и унапређују“ / „Закључак да је сарадња много битна као и отворена комуникација у свим доменима“ / „Данашња предавања су била корисна и свако ми се допало на свој начин“