АКО ЈЕ СУНЦЕ КАО МАЧКА, ЗЕМЉА ЈЕ КАО…?Ове интерактивне радионице су реализоване у ОШ Сретен Младеновић, одељењу у Церовцу, за ученике од првог до четвртог разреда основне школе.

HomeUncategorized

АКО ЈЕ СУНЦЕ КАО МАЧКА, ЗЕМЉА ЈЕ КАО…?

Научни клуб Центра за образовање Крагујевац, реализовао је у петак, 08. децембра 2023.године, радионице у оквиру пројекта „Ако је Сунце као мачка, Зем

Научни клуб Центра за образовање Крагујевац, реализовао је у петак, 08. децембра 2023.године, радионице у оквиру пројекта „Ако је Сунце као мачка, Земља је као…?“, који се финансира од стране Центра за промоцију науке кроз реализацију Годишњег програма рада НК Крагујевац на тему ЗЕМЉА.

Ове интерактивне радионице су реализоване у ОШ Сретен Младеновић, одељењу у Церовцу, за ученике од првог до четвртог разреда основне школе.

Ученици различитих узраста, а неретко и одрасли имају погрешне представе о односу величина и растојања небеских тела у Сунчевом систему. Кроз ове занимљиве активности најпре смо дискутовали ученичке идеје и знања о Сунчевом систему, а затим кроз неколико сегмената градили основне представе о реалном односу величина планета, њиховим растојањима као и времену потребном да пређу путању око Сунца…

Кроз занимљиву презентацију са одговарајућим фотографијама Земље и осталих планета Сунчевог система помогли смо учесницима да разумеју и израчунају колико би времена требало путовати од Земље до Месеца различитим превозним средствима и зашто је „дан“ дужи од „године“.

Ауторка и реализаторка пројекта је: Јелена Радовановић, професор физике.