БАКТЕРИЈЕ НАШИ (НЕ)ПРИЈАТЕЉИ!

HomeНаучни клуб

БАКТЕРИЈЕ НАШИ (НЕ)ПРИЈАТЕЉИ!

Научни клуб Центра за образовање Крагујевац, реализовао је у петак и суботу, 18. и 19. марта 2022.године, радионице у оквиру пројекта „Бактерије наши (не)пријатељи!“, који се финансира од стране Центра за промоцију науке кроз Јавни позив за подршку пројектима промоције и популаризације науке у Научним клубовима.

Пројекат Бактерије, наши (не)пријатељи! намењен је ученицима основе школе са циљем да им се, кроз низ експерименталних и креативних радионица у Научном клубу, дочара и приближи невидљив свет бактерија.

Дечија радозналост и интересовање за мистериозним једноћелијским бићима, је задовољена кроз низ активности почев од прављења модела бактерије, преко разливања хранљивих подлога, засејавањем хранљивих подлога са површина мобилног телефона, руку, квака, столова, уз коришћење контролног узорка након дезинфекције, до научног тумачења добијених резултата.

Ученицима су најзанимљивији били експерименти са пробмо и конролом, јер су имали прилику да постану активни истраживачи, да анализирају резултате и изводе самостално закључке.

Посебна занимљивост пројекта је осврт на свет врло значајних бактерија у нашој цревној флори, бактерије млека, оне које пречишћавају отпадне воде и које разграђују органски отпад.

Аутори и реализатори пројекта су: Сузана Милошевић Добричић, професор биологије и Дејан Добричић, професор примењених наука.

Радионице су реализоване у Научном клубу Крагујевац и Првој крагујевачкој гимназији, и учествовало је укупно 40 ученика.