Вести
Научни клуб Центра за образовање Крагујевац, у среду, 21 маја 2025. године, реализовао је активности у оквиру пројекта „Ферменто(Логика) у акцији“, који се финансира од стране Центра за промоцију науке кроз Јавни позив за подршку пројектима промоције и популаризације науке у Научним клубовима.
Пројекат је реализован у ОШ „Трећи Крагујевачки батаљон“ у Крагујевцу.
Пројекат je имао за циљ научно објашњење процеса ферментације кроз једноставне свакодневно применљиве поступке израде хлеба, јогурта, сирћета и, као иновацију, израде “ginger bee”. Откривање биохемијске науке у овим намирницама омогућено је кроз радионице: Таин, Сир, Јабуково сирће и Џинџер пиво, на којима ученици активно раде, мере, прате услове, закључују, долазе до крајњих производа, а при томе откривају тајне стварања енергије за живот квасца, млечних и сирћетних бактерија. Комбинација биологије и уметности води учеснике на олују идеја како би изгледала боца и налепница њиховог новог производа. А за одрживи развој и промоцију зелене економије имамо посебну комбинацију еко-предузетништава са дигиталном Микробит контролом компостирања пиварског отпада.
Аутори и реализатори пројекта су: Горан Симовић, професор биологије и Милена Андрић, професор ликовне културе.












