ФИЗИКА КАО БАЈКА И КРИСТАЛНИ СВЕТ У ОШ МИРКО ЈОВАНОВИЋ У КРАГУЈЕВЦУ

HomeНаучни клуб

ФИЗИКА КАО БАЈКА И КРИСТАЛНИ СВЕТ У ОШ МИРКО ЈОВАНОВИЋ У КРАГУЈЕВЦУ

Центар за образовање Крагујевац

Научни клуб Центра за образовање Крагујевац, реализовао је 23 новембра 2022. године, у ОШ „Мирко Јовановић“ активности у оквиру пројекта „Кристални свет“ и „Физика као бајка“, који се финансирају од стране Центра за промоцију науке кроз Јавни позив за подршку пројектима промоције и популаризације науке у Научним клубовима.

Учесници су имали прилику да упознају кристале како у лабораторији тако и у природи. Да би успели морали су да сазнају тајне кристалне структуре и кристалне решетке. Упознали су монокристале и поликристале и попут природе изкристалисати првенце. Морали су да проникну у тајну кристализације, у тајну добијања кристала и док су они расли играли смо се моделима квазикристала.

Дигитални научни филм „Бајком кроз физику“ је трилогија експеримената из хидростатике и прича о Чудаку који живи у шуми и пије чисту воду. Иза седам гора, иза седам мора постоји једна шума. У тој шуми живи Чудак који пије чисту воду. И ако сте мислили да је ово прича о чудаку погрешили сте. Ово је прича о води – чистој води која је чудотворна. Бајка проткана парадоксалним експериментима.

Аутори и реализатори су: Драган Голубовић, професор физике и Славиша Шушулић, професор српског језика и књижевности.