Истраживачка шетња – врх Велики КараманНа врху Великог Карамана, проф. Дејан Добричић је одржао предавање о чувеном професору Младену Караману, са ПМФ-а у Крагујевцу, по коме је врх добио назив. Са врха смо посматрали двогледом планине Косова и Метохије , планине Црне Горе и Голију са Пештерском висоравни.

HomeЦентар за рад са талентованом децом

Истраживачка шетња – врх Велики Караман

На врху Великог Карамана, проф. Дејан Добричић је одржао предавање о чувеном професору Младену Караману, са ПМФ-а у Крагујевцу, по коме је врх добио назив. Са врха смо посматрали двогледом планине Косова и Метохије , планине Црне Горе и Голију са Пештерском висоравни.

У недељу, 20. августа полазници Центра су успешно освојили врх Велики Караман, на 1904 м надморске висине. Национални парк Копаоник обухвата површину од 11810 хектара и по броју ендемичних врста представља један од најзначајнијих центара биодиверзитета ендемичне флоре Србије. У току шетње ученицима смо показали биодиверзитет ливадске флоре попут: планинске линцуре, мајчине душице, кантариона, разних врста трава. Показујемо ученицима да како се пењемо према врху, шумска вегетација се проређује са доминацијом клеке као жбунова који су типични за веће надморске висине и сурове услове. На врху Великог Карамана, проф. Дејан Добричић је одржао предавање о чувеном професору Младену Караману, са ПМФ-а у Крагујевцу, по коме је врх добио назив. Са врха смо посматрали двогледом планине Косова и Метохије, планине Црне Горе и Голију са Пештерском висоравни.