КРУГОВИМА ДО НАУКЕ

HomeНаучни клуб

КРУГОВИМА ДО НАУКЕ

Центар за образовање Крагујевац

Научни клуб Центра за образовање Крагујевац, реализовао је у понедељак, 04. марта 2024.године, у вртићу „Сунце“, ПУ „Нада Наумовић“, активност у оквиру пројекта „Круговима до науке“, који се финансира од стране Центра за промоцију науке кроз реализацију Годишњег програма рада НК Крагујевац на тему ЗЕМЉА.

Земља је облика којег геометријског тела?

Учесници ове радионице су се упознали са појмом лопте кроз ротацију круга. Наиме, учесници су се сусрели са посебном апаратуром која им је омогућила да визуелано схвате појам ротације и заправо виде настанак сфере. Тада су се уппзнали и са осталим ротационим телима кроз ту апаратуру.

У наставку, када схватимо да се сфера заснива на кругу, радионица се наставила у духу кругова.

Деца су имали прилику да се кроз бројне активности у оквиру радионице сусретну са играма које развијају мануелне вештине, креативност, развијају мисаоне вештине, меморију, моћ закључивања.

Кроз овај пројекат покушали смо да одговоримо на нека од питања, као што су: Можемо ли триковима исцртати цветове примењујући законе геометрије, а опет их заобићи? Може ли се уз помоћ кругова и менета развити моторика, научити нешто о линијама, збиру бројева.?

Аутор и реализатор је: Марија Рафајловић Стојковић, професорка математике у Првој крагујевачкој гимназији.