Мај месец математике 2022 – ВИШЕ ОД ИГРЕ

HomeНаучни клуб

Мај месец математике 2022 – ВИШЕ ОД ИГРЕ

Центар за образовање Крагујевац

Научни клуб Крагујевац је у сарањи са Центром за промоцију науке, и ове године реализовао активности у оквиру обележавања Маја месеца математике. Тема овогодишњег М3 је „Више од игре“.

У току маја месеца, реализовани су Научни каравани, изложбе и интерактивне радионице у природи.

Ове године, по први пут je, у организацији ЦПН-а реализован Научни караван, на простору Силоси Београд. Осмишљен је као путујући аутобус, који је учесницима широм Србије омогућио једнодневну посету са циљем да подстакне вршњачку едукацију, партиципативност, међугенерацијско учење и отворен начин размишљања. Кроз занимљив програм и добру забаву, учесници су имали прилику да кроз игру прошире своја знања. НК Крагујевац је реализовао 4 посете, од које су две финансиране средствима ЦПН-а, у периоду од 11. до 28. маја, и кроз Научни караван је прошло 206 ученика и наставника из 24 крагујевачке школе.

Ученици крагујевачких и краљевачких школа, имали су прилику да током маја месеца посете три занимљиве изложбе на тему математике. У првој крагујевачкој гимназији, у оквиру Сајма науке Дај(т)е се на знање, као и током М3 2022, отворена је изложба „Математичарке широм Европе“. Изложба „Математика, твоја шанса“ је отворена у Првој техничкој школи, а ученици ОШ „Четврти краљевачки батањон“ у Краљеву имали су прилику да виде изложбу „Алгоритми – од кухиње до берзе“.

Обележавање Маја месеца математике организовано је и кроз три радионице у природи, које су реализоване 17.05. и 24.05.2022. године. На свежем ваздуху, у природи, реализатори су повезали математику, физику, биологију и др науке на занимљив и креативан начин. Учесници су кроз игру учили о значају физичке активност за зравље и како је она повезана са научним дисциплинама, уочавали симетрије и облике у природи, решавали математичке задатке кроз полигоне, такмичили се и добро забавили. Реализатори радионица су Марија Рафајловић Стојковић, Ана Марковић и Дејан Добричић, професори у Првој крагујевачкој гимназији, Сузана Милошевић Добричић, професор у ОШ „Трећи крагујевачки батаљон“, Снежана Васић, учитељица у ОШ „Јован Поповић“ и васпитачи у ПУ „Врабац“, Милена Мараш, Катарина Стевановић и Ивана Јевтић. Кроз радионице је прошло 146 учесника.

Научни клуб Крагујевац се захваљује свим учесницима. Видимо се и следеће године у мају, са неким новим, занимљивим активностим.