Настава на даљину у средњој школи – криза или изазов за развој и напредовање, онлајн радионица у оквиру манифестације „Зимски дани просветних радника“

HomeЦентар за стручно усавршавање

Настава на даљину у средњој школи – криза или изазов за развој и напредовање, онлајн радионица у оквиру манифестације „Зимски дани просветних радника“

Да ли је настава на даљину криза или изазов и како изгледа настава на даљину у једној крагујевачкој средњој стручној школи сазанали смо током онлајн излагања Драгане Зарков, стручног сарадника Прве техничке школе у Крагујевцу, у суботу, 13. фебруара, у оквиру манифестације манифестације „Зимски дани просветниих радника“.

У суботу, 13. фебруара 2021. године, у оквиру манифестације „Зимски дани просветниих радника“, реализована је онлајн радионица на тему „Настава на даљину у средњој школи – криза или изазов за развој и напредовање “.

Учесници радионице су имали прилику да чују како настава на даљину функционише у пракси Прве техничке школе у Крагујевцу, током једночасовног излагања стручног сарадника школе, Драгане Зарков. У већини средњих школа у РС, од почетка школске 2020/21. године, одвија  се комбинован модел наставе који подразумева комбинацију наставе на даљину и непосредно организоване наставе у школи. Током излагања смо чули на који начин је овакав вид наставе организован и реализован у Првој техничкој школи у Крагујевцу, као и какви су ефекти оваквог вида наставе. Представљени су и резултати акционог истраживања, који су показали степен оптерећености и задовољства наставника и ученика реализацијом наставе на даљину, као и предлоге наставника и ученика за унапређивање оваквог вида наставе. Имали смо прилику да видимо како су поједини наставници осмишљавали и реализовали своје активности и преносили садржај наставних јединица ученицима, које су платфороме користили и на који начин, као и како су остварили квалитетну интеракцију са ученицима. На основу свега наведеног, колектив школе је установио мере за унапређивање наставе на даљину које ће спровести у наредном периоду и тиме покушати да одговори на потребе свих наставника и ученика. Евидентно је да се наставници, у тренутној ситуацији, изазваној пандемијом, више окренути једни другима и да је колаборативно учење снажније и учесталије него раније. Слушајући Драганино излагање, могли смо да увидимо колико је значајна активна и континуирана сарадња свих актера школе и заједнице, као и заједнички рад школских тимова, како би се обезбедило што квалитетније образовање у условима данашњице.

На сајту Прве техничке школе, може се погледати школска база знања, наставнички видео канали, ученички радоваи из различитих наставних предмета и ваннаставних активности, примери добре праксе и различити ресурси које су наставници Прве техничке школе у Крагујевцу користили и креирали у протеклом периоду.