Научно популарно предавање: Крагујевац се враћа на Млечни пут!

HomeНаучни клуб

Научно популарно предавање: Крагујевац се враћа на Млечни пут!

Добродошли на „мрачну страну“, ми имамо звезде!

Поштовани,

Позивамо вас на научно – популарно предавање „Крагујевац се враћа не Млечни пут“, које ће се реализовати у суботу, 05. марта, у свечаној сали Прве крагујевачке гимназије, са почетком у 17 часова.

Научници процењују да преко 80% становништва наше Земље живи у условима светлосног загађења и да већина деце рођене почетком XXI века никада неће искусити природну таму и звездано небо. Прекомерна и бљештава вештачка расвета не заклања само поглед на звезде, него драстично мења биолошки циклус бројних животиња, па и нас самих. На предавању „Крагујевац се враћа на млечни пут“, сазнаћете шта је то светлосно загађење и зашто је важно да вратимо звезде у наше градове.

По завршетку предавања, можете да очекујете и бесплатан примерак „Приручника о светлосном загађењу“, написан од стране стручњака са Природно – математичког факултета и Математичког института Српске академије наука и уметности у Београду.

Научно – популарно предавање и приручник о светлосном загађењу су део пројекта „Еколошка супернова – популаризација проблематике светлосног загађења“, финансираног од стране Центра за промоцију науке и Департмана за географију, туризам и хотелијерство на Природно – математичком факултету у Новом Саду, а о пројекту можете прочитати више на: https://carpenoctem.rs/o-nama/aktivnosti/ekoloska-supernova-srbija/

Предавач: Марина Павловић, истраживач приправник на Математичком институту Српске академије наука и уметности у Београду.