(НЕ)МОГУЋА МИСИЈА

HomeНаучни клуб

(НЕ)МОГУЋА МИСИЈА

радионице у оквиру пројекта „(Не)могућа мисија“

Научни клуб Центра за образовање Крагујевац, реализовао је у понедељак, 29.11.2021.године, радионице у оквиру пројекта „(Не)могућа мисија“, који се финансира од стране Центра за промоцију науке кроз Јавни позив за подршку пројектима промоције и популаризације науке у Научним клубовима.

Пројекат је намењен ученицима прве и друге године средње школе који су имали прилику да се упознају са ласерима, сензорима, електронским компонентама, начином повезивања, као и са основама криптографије.

Кроз ове занимљиве радионице, ученици су имали прилику прво да, шифрују поруку одређене дужине, записују и стављају на предвиђено место. Затим да монтирају алармни систем повезивањем сензора, ласера и осталих компоненти, са циљем да у што већој мери отежају противничком тиму да дође до поруке коју треба дешифровати.

Приликом реализације ових радионица учесници су морали да повежу стечена знања из математике, физике и информатике, као и да покажу оштроумност и сналажљивост.

Циљ овог пројекта је популаризација науке и упознавање ученика са законима оптике, принципом рада ласера, других електронских компоненти, начином повезивања истих, као и са основама криптографије као математичке гране и применом рачунара у криптографији.

Аутори и реализатори пројекта су: Александар Миленковић, асистент на ПМФ-у у Крагујевцу, Далибор Рајковић, професор физике и информатике у Гимназији у Ћуприји и Алекса Ђурђевић, стручно – технички сарадник на
Институту за физику на ПМФ-у у Крагујевцу.

Радионице су реализоване у Гимназији у Ћуприји, са ученицима друге године ове средње школе.