ПОГЛЕДАЈ ОКО СЕБЕ СВУДА ЈЕ – ЕНЕРГИЈА

HomeНаучни клуб

ПОГЛЕДАЈ ОКО СЕБЕ СВУДА ЈЕ – ЕНЕРГИЈА

Центар за образовање Крагујевац

Научни клуб Центра за образовање Крагујевац, реализовао је 20. новембра 2024. године, радионице у оквиру пројекта „Погледај око себе свуда је – ЕНЕРГИЈА“, који се финансира од стране Центра за промоцију науке кроз Јавни позив за подршку пројектима промоције и популаризације науке у Научним клубовима.

Пројекат је реализован у ОШ „Трећи крагујевачки батаљон“ у Крагујевцу за ученике од петог до седмог разреда школе.

Енергија је свуда око нас, она се не може уништити нити створити, само може прећи из једног облика у други. Ђаци су много пута чули ову реченицу, али колико њих је успело и да је разуме. Изучавање и само објашњење може бити врло апстрактно па чак и комликовано. Знамо да енергија не служи само нама него и биљном и животињском свету. Поред тога знамо и да није у свим случајевима видљива голим оком а опет је ту и користи нам. Пројекат „Погледај око себе свуда је – ЕНЕРГИЈА“ је одговорио на питање где се све то налази енергија кроз низ огледа и експеримената и пружио учесницима могућност да завире у делове спектра који нису видљиви голим оком, да помоћу слаткиша одреде брзину светлости, покажу помоћу микробита како се сунцокрети окрећу према Сунцу, а потом и да направе и калибришу инструмент за мерење UV зрачења.

Аутори и реализатори пројекта су: Марија Рафајловић Стојковић, професор у Првој крагујевачкој гимназији, Лазар Крстић, асистент на ПМФ-у у Крагујевцу и Светлана Матић, наставник у ОШ „Светозар Марковић“ у Крагујевцу.