Радионица „Модели икосаедара и тетра-хекса-флексагони“Радионица „Модели икосаедара и тетра-хекса-флексагони“ је реализована у просторијама Дечјег одмаралишта на Копаонику, 19. 08. 2023. године, од 9 до 10 часова.

HomeЦентар за рад са талентованом децом

Радионица „Модели икосаедара и тетра-хекса-флексагони“

Радионица „Модели икосаедара и тетра-хекса-флексагони“ је реализована у просторијама Дечјег одмаралишта на Копаонику, 19. 08. 2023. године, од 9 до 10 часова.

Радионица „Модели икосаедара и тетра-хекса-флексагони“ је реализована у просторијама Дечјег одмаралишта на Копаонику, 19. 08. 2023. године, од 9 до 10 часова. Учествовали су сви полазници Летњег научног кампа, у оквиру три тима, који су удруженим снагама формирали моделе 20 подударних једнакостраничних троуглова, од пластичних цевчица са савитљивим врхом, а у наставку, према предложеној мрежи икосаедра, формирали тродимензиони модел овог Платоновог тела, са балоном у унутрашњој области необичног кавезића.

У уводном делу, ученици су упознати са Платоновим телима. Кроз дијалог је направњен осврт на геометријска тела, која су ученици раније већ упознали, као што су тетраедар, одн. хексаедар (коцка) и представљена остала Платонова тела са којима ће се у наставку школовања сусретати: октаедар, додекаедар и икосаедар. Ученицима су етимолошки објашњени ови појмови, а онда су, у духу крилатице „када се много руку сложи“ започели рад.