ШТА ЗНАМО О ВОДИ

HomeНаучни клуб

ШТА ЗНАМО О ВОДИ

Центар за образовање Крагујевац

Научни клуб Центра за образовање Крагујевац, реализовао је 04. јуна 2022. године, у Првој крагујевачкој гиманзији, активности у оквиру пројекта „Шта знамо о води?“, који се реализује у сарадњи са Центром за промоцију науке кроз Годишњи програм рада Научног клуба Крагујевац за 2021. годину.

Већина наставника користи гуглове едукативне алате, нарочити гугл учионицу. Како би поменуту платформу учинили више интерактивном, могуће је направити едукативну игрицу преко гугл упитника, ескејп рум која може заменити методу учење по станицама. У онлајн окружењу ова метода омогућава ученицима да решавају задати проблем и давањем тачног одговора могу кликом на поље „следеће” прећи у следећу просторију (станицу) са новим проблемским задацима. Како би  разумели начин кретања кроз ову научну игру неопходно је ученицима унапред дати мапу кретања кроз „просторије”. Уз одговарајуће дигиталне вештине неопходно је осмислити садржај, пронаћи и дизајнирати слике и све спаковати у гугл упитник. Ученици треба да се поставе у улогу детектива да истражују у постављеном материјалу, датим сликама или мултимедијалном садржају и тако добију идеју како да реше проблем, а тиме и добију кључ којим напуштају једну и улазе у другу просторију..

Тема игре била је вода у СТЕАМ-у. Учесници су решавали проблемске задатке везане за воду, и упознали се са начином креирања едукативне игрице у гугл упитнику.

Аутори и реализатори су: Ана Марковић, професор физике и Катарина Вељковић, наставник математике и рачунарства и информатике.