СУПЕРХЕРОЈИ – ФИЗИКА ПРОТИВ ФИКЦИЈЕ

HomeНаучни клуб

СУПЕРХЕРОЈИ – ФИЗИКА ПРОТИВ ФИКЦИЈЕ

Центар за образовање Крагујевац

У оквиру организације и реализације пројеката који се финансирају кроз Јавни позив Центра за промоцију науке, у Категорији 1, подршке пројектима промоције и популаризације науке у Научним клубовима, у оквиру Центра за образовање Крагујевац реализоване су активности у оквиру пројекта „СУПЕРХЕРОЈИ – физика против фикције“.

Пројекат је реализован у четвртак, 10. новембра 2022. године у ОШ „Станислав Сремчевић“ и у четвртак 19. новембра 2022. године. у ОШ „Јован Поповић“. На радионицама реализованим у ОШ „Станислав Сремчевић“ присуствовало је 52 ученика седмог разреда, а у ОШ „Јован Поповић“, 63 ученика од петог до осмог разреда основне школе. Укупно је на радионицама присуствовало 115 ученика.

У радионицама су обједињени уметност стрипа, наука и култура изражавања. Кроз пројекат суперхероје прати физика која стоји иза њихових подвига. Овим пројектом смо дотакли актуелне теме одрживог развоја. Суперхероји имају не само задатак да се баве борбом против зла, већ и да се боре за развој друштва који задовољава људске потребе, не угрожавајући природне системе и животну средину, што је поука коју су ученици понели са радионица и настављају и сами да примењују. Радионице се заснивају на демистификацији моћи суперхероја у стриповима уз помоћ знања из области физике.

Аутори и реализатори пројекта су: Милена Живковић, Институ за физику, Александра Живадиновић, Прва крагујевачка гимназија, Светлана Радојевић, професор енглеског језика и Срађан Стаменковић, Директор Агенције за уметничко образовање “SRLE ILLUSTRATIONS”.

Захваљујемо се ОШ Станислав Сремчевић и ОШ Јован Поповић на гостопримству. Било је велико задовољство радити са ученицима ових школа.