ВАЗДУШНА БАЊА РУДНИК

HomeНаучни клуб

ВАЗДУШНА БАЊА РУДНИК

Центар за образовање Крагујевац

Научни клуб Центра за образовање Крагујевац, реализовао је 24. септембра 2022.године, активности у оквиру пројекта „Ваздушна бања Рудник“,који се финансира од стране Центра за промоцију науке кроз Годишњи програм рада Научног клуба. Активности су реализоване на терену, на планини Рудник. Циљ пројекта је стицање нових знања и искустава о планини Рудник, на мултидисциплинаран начин, кроз истраживачке активности. Учесници су имали прилике да развијају мејкер вештине у реалним околностима, кроз дружење, комуникацију и социјално оснаживање.

У срцу Шумадије, недалеко од Крагујевца, издиже се највиши шумадијски планински врх, Рудник, резерват природе, планина са непроцењивим природним, историјским, географским и археолошким богатством. Због одличних климатских услова, велике осунчаности отком године, ваздушних струјања и високе јонизације ваздуха, планина је још 1922. године прогрлашена за ваздушну бању. Први део радионице представљао је шетњу планинским стазама Рудника, током које су учесници анализиралишуме букве, храста,планинског јавора, маховине, лишајеве и уочене гљиве и разговарали о процесима разградње пањева и њихове специфичне заједнице.

У другом делу радионице учесници су имали прилику да се упознају са узбудљивом историјом планине, географским специфичностима и рудним богатствима, а од прикупљеног материјала су правили таписерије, корпице и икебане.

Теренско истраживање, боравак и учење у природи буде у деци радозналост и истраживачки дух, што доприноси развоју стваралачке способности.

Реализатор активности је Дејан Добричић, професор биологије у Првој крагујевачкој гимназији.