Ноћ истраживача 2020


ЕУ Ћоше –Разговор са научником

Линк за приступ: https://rebrand.ly/razgovor-sa-naucnikom

У оквиру ове активности, ученици основних и средњих школа у Крагујевцу имаће прилику да научним радницима са института за хемију и физику поставе питања у вези свега што их занима, а у вези је са научним радом и бављењем науком као професијом.

Идеја је да млади истраживачи и доктори наука дођу у основну или средњу школу и, у непосредном разговору са ученицима, приближе свој рад, али и пут који су прошли у образовању, раду и стицању својих звања.

У колико епидемиолошка ситуација не дозволи одлазак у школе, у неколико термина у недељи истраживача (које ћемо накнадно договорити) колеге са института ће се укључити у онлајн уживо пренос и  на тај начин разговарати са заинтересованим ученицима.


Квиз – Културно наслеђе Шумадије – Средње школе – Ноћ истраживача 2020 https://youtu.be/P0IgMqllpbs

Квиз ће се одржати у 13 часова 27.11.2020. године
Можете приступити преко горе наведеног линка
Квиз – Културно наслеђе Шумадије – Основне школе – Ноћ истраживача 2020 https://youtu.be/2alIkoiZkfc

Квиз је одржан у 11 часова 27.11.2020. године
Прво место: Тим Свезналци – ОШ Драгиша Луковић Шпанац Крагујевац
Друго место: Тим Станиславци – ОШ Станислав Сремчевић Крагујевац
Треће место: Тим Истраживачи – ОШ Мома Станојловић Крагујевац
Четврто место: Тим Касиопеја – ОШ Свети Сава Топоница


 

Your Choice
(Твој избор) https://youtu.be/DeaS_6ftlIk

Кроз ову занимљиву онлајн радионицу, учесници ће имати прилику да анализирају и развијају медијску писменост, вештине критичког мишљења и решавања проблема, као и комуникацијске вештине на енглеском језику. Учесници ће, кроз процес селекције, анализе и креирања новинских наслова испитивати улогу медија као средства информисања, образовања, забаве, ширења културе и манипулације.


 

Кроз Парк науке

Активност у Парку науке у Крагујевцу, која ће на занимљив и другачији начин, промовисати физику као науку, али и кроз малу онлајн туру приближити гледаоцима експонате у Парку науке у Првој крагујевачкој гимназији.
Прича о соларним фармама, могућим потенцијалима соларних панела и тренутним ограничењима, проблем коришћења необновљивих извора енергије и представљање начина на које се овај проблем решава укључује и отвара многа питања и наводи публику на размишљање.


 

Говор фосила! – УЖИВО ПРЕНОС ОД 12:30 25.11.2020. године линк https://youtu.be/n4DNEwcQ7uw

Говор фосила! уживо пренос
(научна емисија) Мр Сузана Милошевић Добричић, професор биологије,
Дејан Добричић, професор биологије,
Ученици две основне школе у Крагујевцу. Научна емисија Говор фосила! упознаће гледаоце са:
– променама услова и живог света које је планета доживљавала у току свог постојања,
– Чарлсом Дарвином, његовим животом и истраживачким радом,
– фосилима (окамењеним фосилима и живим фосилима).
На самом почетку, едукатори уводе децу (6 ученика) у причу о еволуцији и фосилима кроз дијалог, постављање питања, преко кратких филмова и слика.
Деца причају причу о Чарлсу Дарвину, наизменично, у форми дијалога.
Гости наше емисије, професор са Природно-математичког факултета који се бави еволуцијом и биолог из Природњачког музеја у Свилајнцу.
Гости куцају, улазе негде на средини емисије и деца постављају питања професору о еволуцији и фосилима.
Кроз малу радионицу, наши учесници, млади палеонтолози, истражили би присуство фосила у песку и седименту, и са гостима разговарали о томе шта су пронашли.
Представили би и две макете:
– период када су животиње изашле из воде на копно, један од најзначајнијих момената еволуције
– еволуцију човека
Макете су од стиропора и представљају околину одређеног периода које представљамо. Ученици попуњавају макету врстама које су у том периоду живеле уз образложење и дијалог о том периоду. 12 часова Основне и средње школе у Крагујевцу и региону, као и други зантересовани грађани(путем линка)


 

Наука у бојама

Шта су боје? Како утичу на наш живот? Боје кроз историју? Боје кроз историју? Боје у психологији? Српски језик и књижевност у бојама? Психологија боја? …
Само су нека од питања на која ћемо одговорити у овом филму о бојама у науци и утицају боја на наш живот и рад.

Реализатори:
Бојана Богдановић Савић, педагог,
Дејана Димитријевић Ћировић, професор хемије,
Група професора Медицинске школе са домом ученика „Сестре Нинковић“.


 

Енглеска 3D лабораторија – Доступно 24.11.2020. у 11 часова

Ова виртуелна научна шетња повезује ученике основних и средњих школа који воле науку, енглески језик, уметност, историју, уз укључивање дигиталног приступа раду.
Циљ активности је популаризација и повезивање науке, страних језика, информатике, уметности, историје уметности, географије, превазилажење културолошких разлика и виртуелну стварност, а све то уз дружење, пријатељство и групни рад.
Ученици ће са одређених сајтова, њима доступним, направити туторијал и монтирати виртуелни обилазак два светска музеја, Британски музеј у Лондону и Њујорку. Обилазак ће пратити предавање ученика основне и средње школе кроз повезивање уметничких дела са историјским и географским аспектом. Предавање ће бити на енглеском језику, уз титл намењен глувонемим особама.

Реализатори:
Невена Миловановић, професор енглесог језика,
Три ученика ОШ „Милутин и Драгиња Тодоровић“,
Три ученика Друге крагујевачке гимназије.


 

„Биљке у служби науке“

„Биљке у служби науке“ је идеја која подразумева виртуелни обилазак Ботаничке баште, кроз мини филм који је намењен основцима. Едукатори ће у првих двадесетак минута представити најинтересантније становнике Ботаничке баште, уз занимљиве приче о њима. Сваку причу ће пратити и илустрације о појединим представницима.
Реализатори:
Снежана Бранковић, управник Ботаничке баште,
Саша Алемпијевић, мастер биолог,
Милена Живковић, истраживач приправник на Институту за физику.„Грандиозна лепота група и орнамената“

Математика и мало биологије кроз групе и орнаменте је онлајн предавање. Предавачи ће направити презентацију и кратко предавање које би пратило ту презентацију. Снимак ће бити постављен на јутјуб – канал чији би се линк делио школама.
Предавање је усмерено на групе, како би се оне, као алгебарска структура, приближиле ученицима. Биће наведени примери из живота, као и неке биолошке структуре којима би се појаснио значај група. Ученици ће спознати да је симетрија јако важна у нашем животу.
Затим, предавачи ће повезати орнаменте са теоријом група, симетријом и такође усмерити ученика на повезаност уметности и математике, као и повезаност математике и природе која нас окружује, јер ако мало боље погледамо, запазићемо известан шаблон, код којег се елементи понављају на неки предвидив начин.

Реализатори:
мр Марија Рафајловић Стојковић, професор математике,
мр Сузана Милошевић Добричић, професор биологије.