На акредитованом сручном скупу „Стварамо заједно 3“, представљено готово 40 примера добре праксе у области васпитања и образовања

HomeЦентар за стручно усавршавање

На акредитованом сручном скупу „Стварамо заједно 3“, представљено готово 40 примера добре праксе у области васпитања и образовања

У суботу, 13. априла 2024. године, реализован је акредитовани стручни скуп – трибина „Стварамо заједно 3 – јачање сарадње и стварање културе заједништва међу запосленма у ВО и ОВ установама“, у оквиру заједничке активности Центра за образовање Крагујевац и Школске управе Крагујевац, конкурса „Стварамо заједно“. Током трибине представљено је готово 40 примера добре праксе из предшколских установа, основних и средњих школа из Крагујевца и региона Шумадије.

У суботу, 13. априла 2024. године, реализован је акредитовани стручни скуп – трибина „Стварамо заједно 3 – јачање сарадње и стварање културе заједништва међу запосленма у ВО и ОВ установама“. Ова трибина представља круну активности коју Центар спроводи у сарадњи са Школском управом Крагујевац од 2018. године, тј. конкурса за избор најбољих примера добре праксе „Стварамо заједно“. Крајем 2023. године, расписан је пети конкурс „Стварамо заједно“ на који је пристигао 41 рад, односно пример добре праксе, од којих је 10 из предшколских установа, 19 из основних школа и 12 из средњих школа из Крагујевца и региона Шумадије. Током трибине представљено је 39 примера добре праксе. Трибини је присуствовало преко 150 учесника.

Стручни скуп (трибина) је отпочео спектакуларним музичким програмом који је припремио Хор и оркестар Прве крагујевачке гимназије, под руководством мр Сузане Јевтовић. Након свечане увертире, уследио је пленарни део трибине током кога су се присутнима обратили чланови тима Стварамо заједно, као и представници организатора ове активности, руководилац Школске управе Крагујевац, господин Горан Јоксимовић, саветник за стручно усавршавање и напредовање, госпођа Зорица Николић и директорка Прве крагујевачке гимназије, госпођа Славица Марковић.

У пленарном делу, тему „Мотивација као један од фактора успешне сарадње и комуникације међу запосленима у В.О. и О.В. установама“ представио је др Владимир Б. Перић, осврћући се и на одговоре испитаника акционог истраживања у оквиру ове активности. Тему „Развијање и ефекти успешне сарадње и стварање културе заједништва – пример Прве крагујевачке гимназије“, представила је мр Сузана Јевтовић, која је и „на делу“ показала шта значи заједништво када су се, на сцени, ученицима Хора и оркестра Прве крагујевачке гимназије придружили родитељи и наставници и заједно извели две композиције. У наставку су учесници и гости трибине имали прилику и да чују излагање Зорице Николић, на тему „Функционално знање као резултат размене идеја и примера добре праксе запослених у В.О. и О.В. установама“, као и мр Маријану Јовановић Чабрић која је учесницима приказала резултате акционог истраживања „Ефекти конкурса Стварамо заједно, за избор најбољих примера добре пркасе, на унапређивање компетенција запослених у В.О. и О.В установама“, а затим представила први Зборник радова, који је произишао као крајњи резултат прошлогодишњег конкурса и акредитованог стручног скупа – трибине „Стварамо заједно 2“, у коме се нашло 18 примера добре праксе из 2023. године. Зборник радова се налази у електронском облилку у бази Народне библиотеке Србије, али и на сајту Центра – Зборник.

За више информација о представљеним радовима на трибини одржаној 13. априла 2024. године, погледајте Агенду стручног скупа или Извештаје модератора сесија.

На самом крају сесија, на којима су представљени сви примери добре праксе са конкурса „стварамо заједно 5“, уследило је гласање публике за рад/пример који је оставио највише утисака. Издвојићемо три примера која су добила највише гласова:

  1. Методичка наставна пракса „Срећно учење“ по рецепту Чаробног села, аутора Мирослава Даниловића и Драгице Даниловић из ОШ „Сестре Радовић“, Белосавци, Топола; (22,2% гласова)
  2. Иновативни рад на роману „Старац и море“ Ернеста Хемингвеја. Презентацију су приредили ученици Прве техничке школе у Крагујевцу, Олгица Радомировић и Матеја Јанићијевић, са ментором Владимиром Чабрићем; (19,5% гласова)
  3. Млечне и сирне мазалице – „Намажи па смажи“, коју су приредили ученици одељења IV-1p, Прве тхеничке школе у Крагујевцу, са менторкама Јеленом Атанасковић и Емилијом Миљковић; (18,7% гласова)

Резултати евалуација скупа указују на висок ниво задовољства учесника, који су поред одоговора на стандардна евалуациона питња давали комантаре подршке, као и конструктивне сугестије и предлоге који ће, сасвим сигурно, бити узети у обзир при даљем раду тима Стварамо заједно.

Посебну захвалност изражавамо Првој крагујевачкој гимназији на гостопримству и подршци коју су нам пружили у организацији овог акредитованог стручног скупа.